Βιογραφικό


Η Έλενα Παπανικολάου γεννήθηκε το 1981 στο Άργος, Αργολίδος. Το 1999 εισήχθη με υποτροφία στη Μαθηματική Σχολή Αθηνών και με υποτροφία του πανεπιστημίου του Καίμπριτζ στη Σχολή Μαθηματικών του Καίμπριτζ. Το 2002 απέκτησε πτυχίο Φιλοσοφίας με Άριστα, από το παν/μιο του Καίμπριτζ, αναγορεύθηκε σε Bateman Scholar και απέσπασε το Βραβείο Φιλοσοφίας Κitty Crawley.

Το 2003 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Κλασικές Σπουδές, στο πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, ξεκίνησε διδακτορική διατριβή στην Αισθητική και στην Καντιανή Φιλοσοφία, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα άρχισε να μελετά συστηματικά πιάνο. Το 2006 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή Αθηνών, όπου και εδίδαξε τα επόμενα τρία χρόνια.

Το 2012 ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική της έρευνα, με υποτροφία από το ΙΚΥ, και απέκτησε Δίπλωμα πιάνου στο ωδείο Ορφείον Αθηνών, στην τάξη του καθ. Σταύρου Κόλλια, με βαθμό Άριστα παμψηφεί και Α΄Βραβείο. Την ίδια χρονιά, εισήχθη στην τάξη του μαέστρου Jean-Bernard Pommier, στην Ακαδημία Τεχνών του Ρόττερνταμ (Codarts), όπου και ολοκλήρωσε το διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα (Master of Music) τον Ιούνιο του 2014. Έχει συνδιοργανώσει και συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια φιλοσοφίας, έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια ιστορίας της Τέχνης, και, στη μουσική, σε σεμινάρια και master classes ιστορικής ερμηνείας, των Pieter Jan Belder, Bart van Oort, Vaughan Schlepp.

Έχει δώσει ρεσιτάλ ως σολίστ και ως μέλος σχήματος μουσικής δωματίου σε διάφορες πόλεις της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας. Σήμερα ζει, μελετά πιάνο και γράφει φιλοσοφία με έδρα την Αθήνα.

Έχει δώσει ρεσιτάλ ως σολίστ και ως μέλος σχήματος μουσικής δωματίου σε διάφορες πόλεις της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας. Σήμερα ζει, μελετά πιάνο και γράφει φιλοσοφία με έδρα την Αθήνα.

MMus Classical Piano
«Codarts» Hogeschool voor de Kunsten, Rotterdam, 2014

BA Classical Piano
Conservatoire «Orfeion», Athens, 2012

PhD Philosophy
University of Athens, 2006

Mphil Classics
University of Cambridge, 2003

ΒΑ Philosophy
University of Cambridge, 2002